PO POTI DO IZVORA *

Na današnji dan, 3.1. 2009, točno pred 10 leti, sem se prvič podala na pot v Brazilijo, nevede, kaj me čaka.

 Z veliko vprašanji in neustavljivo željo, da najdem odgovore, kaj vse se skriva izza očem vidnega. Da najdem svoje bistvo. Ker sem čutila, da bistva Natalije ni. Bile so vloge, obveznosti, forme, a mene ni bilo v vsem tem. 

Rdeča nit mojega  življenje je iskanje odgovorov na vprašanja o osmišljenju obstoja tukaj in sedaj. Če izhajam iz teorije, da si sami izberemo starše, sem svoje izbrala, ko se jim je življenje že dogodilo. Bila sem 5 otrok in tako sta oba kmalu odšla v svet prednikov, moji stari starši celo dosti preden sem se sama rodila. In mnoge dragocene odgovore na moja vprašanja odnesli s seboj.

Takrat, pred 30 leti sem pričela odgovore iskat v psihologiji in astrologiji. 10 let prakticira jogo, poslušala predavati čudovite ljudi, Svamija, Sai Babo. V toku študija Waldorfske pedagogike sem preštudirala staro in novo zavezo biblije, se 4 leta prebijala skozi delo Rudolfa Štajnerjeva: Kako doseči spoznanja višjih svetov in ob vsem tem pridno prakticirala vaje iz kaligrafije – lepopisja in si s tem umirjala svoj nemirni um.

Duha pa ne. Duh je, po vsem tem, še vedno bil nemiren in nepotešen. A, kdor trka, se mu vrata odpro.

 

In … tako je tudi mene pot privedla do Afriškega, natančneje jorubskega izročila. Jorube so 25 milijonski narod iz Nigerije, ki  živijo v stiku z naravo, čutijo energijo narave in jo imenujejo  ORIŠE. Oriše so vse, kar nas obdaja. Voda, ki jo pijemo, zrak, ki ga dihamo, so luna in sonce, pa zvezde in nebesni planeti. So zelene rastline in živali, ki nas hranijo in človek, ki ob zaključku svojega cikla nahrani zemljo. Človek, večplastno bitje, lovec, strateg, ljubimec, kovač, mislec, kralj, berač.  Edino bitje, ki je ustvarjeno tako, da je sposobno v sebi združevati vse elemente narave in jih uporabiti po potrebi, ob priložnosti. A pa to še počnemo? A pa se te svoje večplastne veličine zavedamo?

 

Ob poslušanju nekaj uvodnih modrosti o energijah narave, ORIŠAH, sem imela občutek, kot da sem prišla domov, kot da sem se vrnila k svojim koreninam.

 

Se nadaljuje

Natalija Resnik Gavez- Jayeola

 

Januarja 2015 sem zaključila študij Ife, kot študentka 4 študijske skupine, ki je šolanje pričela pod mentorstvom predavatelja, prof. Sikiru Salami PH.D. – Baba Kinga.  S tem pa se moja pot ponotranjenja te neskončne zakladnice znanja šele začenja.

Če želite izvedeti več o tej zakladnici modrosi, vas vabim, da se pridružite programu POT DO IZVORA, ki se bo 1x mesečno, in sicer; zadnji torek v mesecu odvijal v Ljubljani, zadnjo sredo v Celju in zadnji četrtkih v mesecu na Ptuju.

Več info na: http://ustvarjalnost.si/program-pot-do-izvora/

Na fotografiji leta 2009, po moji prvi iniciaciji v Ifa. Orišo, ki je varuhinja modrosti in skrivnosti človekove usode. Posneto v  Sao Paulo v Braziliji, v Centro Cultural Oduduwa skupaj z mentorjem prof. Sikiru Salami PH.D. – Baba Kingom.