Čar Griča

V Društvu Čar Griča se posvečamo spodbujanju ustvarjalnosti skozi rokodelske veščine in bujenju ustvarjalnega razmišljanja. Vodi nas želja, da stara vedenja in rokodelska znanja, predvsem pa vrednote, ki se razvijajo ob rokovanju z njimi, ne bi nikoli zašli v pozabo.

Poudarek dajemo ustvarjanju iz naravnih materialov. Pri tem uporabljamo originalna rokodelska orodji in tehnike. Vzporedno pa posvečamo pozornost prepoznavanju notranjega bistva posameznika, pri čemer črpamo znanje iz Matere narave. So različne poti do sebe, mi vam ponujamo te, ki smo jih sami preizkusili.

Predavatelji svoje življenje posvečamo proučevanju in ponovnemu obujanju starih znanj. Ohranjene modrosti iščemo pri ameriških Indijancih in pri tistih, ki so se učili od avstralskih Aboridžinov. Zadnje desetletje pa proučujemo prastaro afriško modrost o energijah narave, imenovano Ifa. Tako si v okviru naših programov izmenjujemo življenjske izkušnje, ki so jih naši predniki nekoč poznali, danes pa pogosto dovoljujemo, da jih prekriva prah pozabe.

Natalija Resnik Gavez

Rojena na Ptuju. Leta 1994 pridobila naziv Univerzitetni diplomirani inženir tekstilne tehnologije. Z vstopom v novo tisočletje pa se podala na samostojno ustvarjalno pot. Zanimanje za umetnost lepopisja – kaligrafijo je z leti preraslo iz ljubiteljskega na profesionalni-mojstrski nivo. Kot mati dveh čudovitih otrok, se poda v nov študij o vzgoji otrok na bolj naravnih, antropozofskih temeljih, po metodi Rudolfa Steinerja in leta 2006 pridobi naziv profesor Waldorfske pedagogike. Od leta 2009  ustanoviteljica in predsednica društva Čar Griča, društva za spodbujanje ustvarjalnosti skozi rokodelske veščine in bujenja notranjega bistva posameznika. Neustavljiva želja po iskanju odgovorov in harmonije znotraj sebe, jo v začetku leta 2008 pripeljala do izvornega znanja staroselcev. Od tedaj študira modrosti srednjeameriškega ljudstva Maji in afriškega ljudstva Jorube. Maji so mojo pozornost osvojili z rekom: »Kdor poseduje tvoj čas, poseduje tvoj um!« Po Majih se je ohranila bogata zapuščina vedenja o času in časovnih ciklusih. Z merjenjem časa po majevskem koledarju se mi ponovno vrača spomin o izvornem bistvu človeka. Ob poslušanju nekaj uvodnih modrosti o energijah narave imenovanih Oriše, nigerijskega ljudstva Joruba, pa lahko porečem le, da sem imela občutek, kot da sem prišla domov, kot da sem se vrnila k svojim koreninam. Ljubezen na prvi pogled je vodila do prvih potovanj v Brazilijo in Nigerijo, do številnih posvetitev in študija Ifa, študija starodavnih Afriških modrosti. Leta 2014 sem uradno zaključila študij Ife, študij sistema modrosti za razumevanje človekove usode in pridobila naziv Ifa svečenica. S tem pa se moja pot ponotranjenja te neskončne zakladnice znanja šele začenja. Oktobra 2012 ustanovljen Svet ustvarjalnosti, center igre, zabave in modrosti, je nastal z željo pri sebi prepoznanim potencialom in idejam olajšati pot do realizacije.