Čar Griča

V Društvu Čar Griča se posvečamo spodbujanju ustvarjalnosti skozi rokodelske veščine in bujenju ustvarjalnega razmišljanja. Vodi nas želja, da stara vedenja in rokodelska znanja, predvsem pa vrednote, ki se razvijajo ob rokovanju z njimi, ne bi nikoli zašli v pozabo.

Poudarek dajemo ustvarjanju iz naravnih materialov. Pri tem uporabljamo originalna rokodelska orodji in tehnike. Vzporedno pa posvečamo pozornost prepoznavanju notranjega bistva posameznika, pri čemer črpamo znanje iz Matere narave. So različne poti do sebe, mi vam ponujamo te, ki smo jih sami preizkusili.

Predavatelji svoje življenje posvečamo proučevanju in ponovnemu obujanju starih znanj. Ohranjene modrosti iščemo pri ameriških Indijancih in pri tistih, ki so se učili od avstralskih Aboridžinov. Zadnje desetletje pa proučujemo prastaro afriško modrost o energijah narave, imenovano Ifa. Tako si v okviru naših programov izmenjujemo življenjske izkušnje, ki so jih naši predniki nekoč poznali, danes pa pogosto dovoljujemo, da jih prekriva prah pozabe.

Natalija Resnik Gavez

Rojena na Ptuju. Leta 1994 pridobila naziv Univerzitetni diplomirani inženir tekstilne tehnologije. Z vstopom v novo tisočletje pa se podala na samostojno ustvarjalno pot. Zanimanje za umetnost lepopisja – kaligrafijo je z leti preraslo iz ljubiteljskega na profesionalni-mojstrski nivo. Kot mati dveh čudovitih otrok, se poda v nov študij o vzgoji otrok na bolj naravnih, antropozofskih temeljih, po metodi Rudolfa Steinerja in leta 2006 pridobi naziv profesor Waldorfske pedagogike. Od leta 2009  ustanoviteljica in predsednica društva Čar Griča, društva za spodbujanje ustvarjalnosti skozi rokodelske veščine in bujenja notranjega bistva posameznika. Neustavljiva želja po iskanju odgovorov in harmonije znotraj sebe, jo v začetku leta 2008 pripeljala do izvornega znanja staroselcev. Od tedaj študira modrosti srednjeameriškega ljudstva Maji in afriškega ljudstva Jorube. Maji so mojo pozornost osvojili z rekom: »Kdor poseduje tvoj čas, poseduje tvoj um!« Po Majih se je ohranila bogata zapuščina vedenja o času in časovnih ciklusih. Z merjenjem časa po majevskem koledarju se mi ponovno vrača spomin o izvornem bistvu človeka. Ob poslušanju nekaj uvodnih modrosti o energijah narave imenovanih Oriše, nigerijskega ljudstva Joruba, pa lahko porečem le, da sem imela občutek, kot da sem prišla domov, kot da sem se vrnila k svojim koreninam. Ljubezen na prvi pogled je vodila do prvih potovanj v Brazilijo in Nigerijo, do številnih posvetitev in študija Ifa, študija starodavnih Afriških modrosti. Leta 2014 sem uradno zaključila študij Ife, študij sistema modrosti za razumevanje človekove usode in pridobila naziv Ifa svečenica. S tem pa se moja pot ponotranjenja te neskončne zakladnice znanja šele začenja. Oktobra 2012 ustanovljen Svet ustvarjalnosti, center igre, zabave in modrosti, je nastal z željo pri sebi prepoznanim potencialom in idejam olajšati pot do realizacije.

Mateja Tomšič Akegen

Svoje življenje je posvetila raziskovanju metafizičnih znanj o naravi, človeškem karakterju, podzavesti..  Skozi raziskovanje teh znanj se je srečala z ljudmi, ki še vedno nosijo in čuvajo izvorna znanja in ki jih lahko imenujemo „žive legende“ ali priče veličastnosti življenja. Svoje terapevtsko delo je pričela kot reiki mojstrica in regresoterapevt. Kmalu pa se je usmerila na proučevanje šamanskih tehnik, ki njeni osebnosti in karakterju bolj odgovarjajo, saj so zelo močne in hitre, omogočajo učinkovito aktivacijo globokih transformacijskih procesov na vseh nivojih. V šamanskih terapijah kombinira Holografsko zdravljenje časovne linije (Holographic time-line healing) globinski trans, vračanje delov duše, energije narave, aktivacijo DNK.. Vse so usmerjene v cilj, da človeka podprejo v njegovi individualnosti, njegovi poti, samoodkritju, zdravljenju tam, kjer je izvor težav. Izvaja se potovanje v preteklost, osvobajanje karmičnih vezi in genetike, reprogramiranje podzavestnih obrazcev in prepričanj, odpravljanje blokad, harmonizacijo polarnosti energije..Zadnje desetletje proučuje in prakticira afriški šamanizem oziroma Ifa filozofijo. Skozi študij filozofije Ifa je pridobila naziv Ifa svečenica. Fascinirana nad modrostjo te filozofije, ki je ohranila prvinska znanja o energijah narave, usode in človeškega karakterja, nenehno nadgrajuje svoje znanje in energije in zase pravi, da bo večno ostala študentka modrosti Ife. Ifa v Yorubskem jeziku pomeni modrost in znanje o življenju. Tako se učenje v šoli življenja se nikoli ne konča. To znanje, ohranjeno na drugem kontinentu, v Afriki, zibelki civilizacije ji predstavlja most do izgubljenih znanj, katera so nekoč davno imeli tudi naši predniki. Prav delo s predniki- spiritualno genetiko in našim spiritualnim izvorom najpogosteje uporablja v svojem terapevtskem delu. Ob individulanem terapevtskem delu in izvajanju spiritualne orientacije – divinacije, vodi delavnice spoznavanja in uporabe energij narave, Šolo modrosti na Ptuju, v Zagrebu, Zadru, Splitu, Rijeki, Novem Sadu, Beogradu …

Daniela Peovič Iyalaje

Dalmatinka, ki od leta 2001 živi v Zagrebu, zadnja leta pa v Slavoniji je na Ptuju stara znanka že kar zajetne skupine posameznikov.  Opus njenih dosežkov je raznolik, dotika pa se področij, ki vsa zadevajo človeka in njegov obstoj. Po formalni izobrazbi sicer kroatistka se je proslavila kot pisec HAIKU poezije skozi osvojeno vidno priznanje v konkurenci Japonskih umetnikov. Zaključila je študij AROMATERAPIJE in izobraževanje za MEDIATORJA. Razvila je na?in prehranjevanja BIOTIKA, ki temelji na poslušanju potreb lastnega telesa in uživanju hrane z energetskim odtisom življenja, žive hrane. Zadnja leta posveča poglobljenemu raziskovanju povezav in podobnosti med Latinsko ameriškimi znanji o majevskih pečatih in afriškimi energijami narave, imenovanimi oriše, čigar znanje je še danes ohranjeno med svečeniki yaruba plemena v Nigeriji. Znanja, ki jih v Sloveniji podaja Baba King prevaja v Hrvaščino in s tem približa in olajša študij številnim slušateljem iz Hrvaške in Srbije. Izvorne modrosti starodavnih kultur so neprecenljiv vir znanj, ki jih v kanaliziranih analizah vala vsakih 13 dni za Svet ustvarjalnosti podeli z nami. Njeno galaktično ime je rdeča resonančna nebeška sprehajalka (Skywalker) in njeno spiritualno ime je Iyalaje, kar pomeni mati blagostanja.

Mario Mirkovič

Po konvencionalni plati  elektrotehnik, komercialist  in pedagog s 15 letnimi izkušnjami skoti razne pedagoške in učne procese. V  tehničnem muzeju Zagreb že leta postavlja in vodi interaktivne delavnice zanaj različnejše tehnične in naravoslovne teme. Njegova specialnost so med drugim doživete predstavitve Teslovih izumov , pa predstavitve vesolja ali starih rokodelskih obrti.

Njegova strast pa je študij starodavnih majevskih znanj o Zakonu časa. Od  leta 2007 je zaključil vseh 9 stopenj, delavnic tega obširnega znanja o merjenju časa. Je aktiven član Fundacije za Zakon časa in Gibanja za mir in spremembo koledarja na 13 lun.Že vrsto let izvaja delavnice različnih stopenj od Majevske Kozmologije do Zakona časa, univerzalnega znanja, ki združuje številna znanja starih kultur in civilizacij. Temelj me matematični izračun časa in in njegove prave narave. Je organizator in vodja  Mreže planetarne umetnosti v  Zagrebu, svetovne mreže, ki jo tvorijo številni  centri v preko 90 državah. Vodi delavnice , dela individualne analize in konzultacije, izdeluje majevske analize za leto, organizira srečanja ob Zelenem dnevu na Jarunu v Zagrebu. Zeleni dan je v majevskem koledarju, dan prehoda iz starega v novo leto.  To je čas slavljena starega in priprave za nov celoleten val, na nove izzive in nove moči.

Prav tako je zaključil študij za svečenike Ifa, kot diplomant 4. Skupine, ki se odvija v Sloveniji.

Zraven vsega pa se aktivno ukvarja še s študijem tradicionalnih Japonskih veščin, I-chingom, Futark runama. Je vsestranski umetnik notranje opreme prostorov, njegova duša pa uživa ob izdelovanju in predvsem igranju na staroselske bobne.

http://mayanski.com/

Ana Težak Žmavc

Diplomirala na Pedagoški fakulteti Maribor – kot profesor likovne umetnosti, tema »Batik na svilo«. pri prof. Anki Krašna – Kocijan. Pod okriljem Festivala Lent 6 let organizirala in vodila delavnico Klesanje kamna na ART kampu. Delavnica Klesanje kamna je bila tudi na AYE festivalu, projektu v okviru EPK 2012, 3 leta zapovrstjo »paradna disciplina« društva Čar Griča, katerega članica je. Njen nabor znanj zajema tudi številne obrtniške in umetniške tehnike.

Je aktivna članica kolegija Izobraževanja waldorfskih pedagogov, zadolžena za umetniške in obrtniške dejavnosti in članica skupine za ustanavljanje Srednje waldorfske šole v Mariboru. Zadnje leto je prevzela vidno vlogo v učiteljskem zboru Waldorfske osnovne šole Maribor. V Šentu – Slovenskem združenju za duševno zdravje je 7 let pridobila bogate izkušnje za delo z odraslimi osebami z duševnimi motnjami.

Boris B. Voglar

Boris B. Voglar (1971) Po končani Srednji šoli za elektrotehniko in računalništvo (SERŠ) v Mariboru se je vpisal na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, kjer je študiral sociologijo in pedagogiko.  S fotografijo so bolj ali manj redno ukvarja od najstniških let, od leta 2000 s fotografiranjem združuje tehniko in družboslovje. Ob koncertni fotografiji, ki ga skupaj z zanimanjem za glasbo najbolj definira in je njegov leitmotiv, ga privlačijo tudi druge motivike; od abstrakcij, ‘street’ fotografije, arhitekturnih detajlov, karakternih portretov, urbanih pejsažev in vedut, do krajin in narave.

Voglar pravi, da bi svoj pristop opisal kot “ekspresivni impresionizem”. Hkrati kot subjektivno beleženje impresij iz neposrednega okolja in kot izraz notranjega življenja. Objav je po vseh letih delovanja na stotine, mnoge tudi v spletnih medijh. Ob tem pa ostaja nedvoumno eno; za vsako fotografijo se je potrebno potruditi in ne pade kar sama z neba, čeprav dobre fotografije ni možno kar izsiliti, temveč je dana. Je kot izraz božje milosti, ki ga Transcendenca v svoji naklonjenosti in dobroti podeli posamezniku – ponavadi takrat, ko jo najmanj pričakuje.

Ob vsem je Voglar pridobival ali še naprej nabira izkušnje kot uradni fotograf za več festivalov in organizatorjev; Magdalena, Art Stays, Arsana, Dnevi Poezije in vina, Aye – Festival otroške ustvarjalnosti, Folklorni festival – Kimavčevi dnevi, O.Z.O.R.A., Bazeni Energije, CUK Kino Šiška, Mestno Gledališče Ptuj, Prešernovo Gledališče Kranj, Teater III, Konservatorij za glasbo in balet. Njegov spekter zanimanja je širok, tako kot je brezmejen univerzum in kot je neskončno življenje.

“Človek sem, torej mi ni tuje ni? človeškega.”

0

Your Cart