Bodi sam sprememba, ki jo želiš v svetu

Lansko poletje sem imela priložnost sodelovati v projektu Mini MUS, Enter hidden Ptuj, bolj znanem kot oživitev rova pod ptujskim gradom. Potreben je bil le en klic, da sem se z veseljem odzvala in prisluhnila ideji. Klic sem prejela od človeka, ki je z dotedanjim delovanjem name naredil vtis; prav gotovo največjega s predstavo Pita. Eden glavnih likov v predstavi, g. Rudolf Šteiner je namreč utemeljitelj antropozofije- enega izmed mojih področij delovanja.

Predstavljena ideja o Muzeju slovenskih uspehov se mi je zdela takoj odlična, saj tudi sama doživljam svoj narod kot ekstremen na mnogih področjih in to v svetovnem merilu. Ni iz trte izvit rek, ki pravi: V malih flaškah je strup! In Slovenija to prav gotovo je.Zraven tega, da sem se fajn zabavala ob druženju in soustvarjanju, sem skozi projekt spoznala nekaj novih imenitnih posameznikov. Predvsem pa sem dobila tudi svojo lekcijo, za kar sem, g. Samu M. Strelcu, avtorju projekta danes hvaležna. Sanje, ideje, vizije se nam vedno ne izidejo tako in takrat, kot mi želimo. A, če so “prave”, se realizirajo ob svojem času.

Da preidem k bistvu…

Aye je Yorubsko ime za naš vidni svet, naš planet. Eno imen, ki sem jih prejela ob stiku z modrostjo Ifa je Jayeola (jan. 2010). Slogan EPK projekta Aye festivala 2011/12 , ki sem ga zastavila na enem svojih obiskov templa Oduduwa v Braziliji je bil Activate Your Energy, v slovenščini Akcija Je Energija. Nosilni motiv Projekta EPK na Ptuju pa je nosil slogan Čista energija -nov duh v mestu po zasnovi g. Franca Mlakarja.

Ta posrečena karta sveta, ki mi je prišla v roke ravno v času, ko sem na stene rova pod ptujskim gradom izpisovala pozdrav Dobrodošli, v vseh svetovnih jezikih, je preočitno sporočilo, ki ga ni moč prezreti.

Mene seveda takoj spominja na tloris Slovenije. Z eno spremembo: Cel Svet gleda v eno smer, Slovenija pa v drugo. Bomo to prepoznali kot priložnost? Smo pripravljeni prevzeti vajeti globalnih sprememb ali bomo vztrajali v stari “Cankarjanski” drži za previsoko ceno?

 

Katero smer izbrati? Svoja otroka vedno učim, naj ne bosta kot drugi.
O tem piše Feri Lainšček, poje Ditka v pesmi: Ne bodi kot drugi. http://www.besedilo.si/ditka/ne-bod…

Šele danes, po 8 letih se mi je v popolnosti razkril pomen usmeritve Ife, ki mi je svetovala, naj s svojega jedilnika črtam kokoš, z razlago, da je preveč pomembna žival za moje preživetje. Je Ifa s tem mislila tudi na preživetje mojih idej, sanj in vizij?

Kabo, meni najljubši napis na steni, ki sem ga ob zvenu afriških bobnov in pesmi deležna vedno, ko obiščem svoje prednike v Nigeriji in tempelj Oduduwa v Braziliji. Ta izraz njihove pristne dobrodošlice seže do srca in tam neizbrisno ohranja povezanost. Občutek, ko ti je človek milje in milje daleč, bliže, kot najbližji sosed je neprecenljivo bogastvo.

Ali bom kot posameznik vztrajal v prepričanju:

da sem majhen, da nimam moči, da ne zmorem, kar v mojem jeziku pomeni, da mi je vseeno za svojo dobrobit, da moje življenje ni izključno moja odgovornost ali da je nekaj pretežko in zato verjamem, da je nemogoče.

ali da sem več vreden in mi zato pripada več in dosti več kot ostalim, samo zato ker imam trenutno oblast in mandatno moč in se zato ne vpletam in ne tratim svojega časa za stvari, kjer nimam sam koristi od tega. Da mi je malo mar za sočloveka in za posledice svojih dejanj, ki jih vedno odplačujejo moji otroci in njih zanamci.

Ali pa bom ubral svojo pot, verjel vase, odkril svoje potenciale in v svoje vrednote. In ali bom sam sprememba, ki jo želim v svetu je popolnoma moja lastna odločitev.

Dejstvo je, da nihče ne more živeti namesto mene. In dokler nisem obul tvojih čevljev, te nimam pravice sodit. Torej, kaj mi preostane, kot to, da se zazrem vase, da pričnem pri sebi.

Film Pay it forward, v prevodu Povej naprej, nosi pomenljivo sporočilo.

 Oglasna tabla iz promocijske razstave SVETA USTVARJALNOSTI. Murkova ulica na Ptuju, med 13. septembrom in 12.oktobrom 2012
Skupaj nam bo uspelo in zraven na drugem listu Povej naprej! po vzoru iz filma Pay it forward sem zapisala na oglasno desko Sveta ustvarjalnosti natanko pred 5 leti.

Sama srčno verjamem v to sporočilo iz filma, saj ga skušam živeti, ne glede na okoliščine, na katere nimam neposrednega vpliva. In samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo ustvarili pogoji za tak premik v smeri osvoboditve tudi v Sloveniji in tudi na Ptuju, v mestu, kjer so “korenine naroda”.

Poglej film.: https://www.youtube.com/watch?v=_pC…

in če te sporočilo nagovori, stori 3 dejanja, bližnjim ali neznancem, brezdomcem ali sosedom, živečim ali onim, ki so že prešli v svet prednikov.

3 dejanja, ki bodo razbremenila tvojo dušo, ki bodo osvobodila predvsem tebe samega. Morda komu izrečeš čudežno besedo oprosti. Morda končno oprostiš sebi. Verjemi vase! Tvoja osvoboditev naj bo glavni motiv. Saj, kot pravi modrost iz starodavne zakladnice:

 Vreden si, kolikor s tem kar imaš, narediš!

Kar se bo dogodilo, kot posledica tvojega prvega koraka, je neprecenljivo. Osvoboditev privede do premikov v načinu razmišljanja ter sprememb odzivanja-reagiranja na soljudi in vsakdanje izzive. In to so premiki, ki štejejo. To so koraki, na katere si lahko ponosen. Ljudje, ki ti bodo pripravljeni prisluhnit, se ti priključit, bodo sami pripravljeni nekaj doprinest. Udejanjit dobro delo, vložiti svoj čas, podpreti dobro idejo ali tebe kot človeka, brez pričakovanja česar koli v zameno. Le kot hvaležnost, da imajo tudi sami priložnost realizirat svoje potenciale, spravit svoje besede, svoje sanje in ideje v akcijo.

Le za svoj dober občutek. Le, da ponovno občutijo, da so živi, da pri dodajo k pomenu svojega življenja. Si ga na novo osmislijo, si na novo formulirajo lestvico vrednot.

Vsak po svojih močeh. Ptujčani, ker imamo radi Ptuj in želimo doživeti, da bi spet oživel. Da bi, podobno kot druge prestolnice, v njem žvrgolelo ljudi; na svoj kraj ponosnih domačinov ter navdušenih in zadovoljenih turistov.

Slovenci pa, ker smo se, vsak pri sebi, pripravljeni osvoboditi nemoralnega in neodgovornega medsebojnega odnosa, ki ne sovpada z lepoto dežele, v kateri živimo. Ker smo naposled pripravljeni žrtvovati marsikaj, kar nam več ne služi in čigar žrtev bo doprinesla k temu, da bomo na naslednjih volitvah imeli priložnost voliti voditelje, ki jim bomo vredni. In bomo tudi sami ponosen narod, vreden svojih voditeljev.

Štejejo le dejanja, ne prazne fraze in obljube. Ne govorim, enostavno naredim.