Pravica in poštenost

 

 

‘Je res, da je nekoč med ljudmi bila v navadi poštenost in da je tudi pravica bivala med ljudmi?’ je vprašala zvedava deklica Oya svojega dedka, ki se ga je, v tako nevihtnih dneh, ko so na nebu švigale strele in je grmelo in bliskalo, še močneje oprijemala za roko. Bila sta nerazdružljiva.

‘O ja, je res. A zakaj nekoč? Še vedno sta smisel za pravico in poštenost, kot kresnički, v vsakem izmed nas. Od nekdaj je tako. Z njima smo ustvarjeni, da razsvetljujemo, eden drugemu, naš vsakdan. Si opazila, da imajo besede moč prižgati luč in zanetiti ogenj v očeh in srcu ljudi?

Danes le redkeje aktiviramo te kresničke, ker se je med ljudmi razrasla nova navada: tarnati iz udobja svojega doma. Se pritoževati nad vsem, pa magari nad dobrim. Kritizirati in populistično komentirati  kar vse povprek. Dosti preveč govorimo v prazno.’ Dedek Šango je umolknil in se zamislil. Vedno je govoril premišljeno, kot da so besede novčiči, s katerimi mora ravnati skrbno.

Oya ti si nova generacija, moja mala bojevnica. Vnašaš mi upanje, saj po tebi vidim, da se ponovno učite skrbno ravnati z besedami. A niso še vsi osvojili nove navade, ravnati pošteno. Ljudje še niso vedno pri volji, da bi pravico podprli. Da bi jo prepoznali, za njo stali, se zanjo zavzeli. A kot z vsako navado je tudi s smislom za poštenost tako, da ga je treba razvijat, se z njim soočat, nanj navajat, mu dovolit, da ti zleze pod kožo.  

A pravica in poštenost sta doma med ljudmi. Med nami živijo pogumni bojevniki in bojevnice luči. Resnicoljubi, ki jim je glavno orožje pogum, vera v dobro sočloveka, vera v lastno moč dobrote. Vera v to, da je največja vrednota, leči v posteljo z mirom v srcu, ker si se skozi dan uril v poštenju in pravičnosti skozi vsakodnevni stik z ljudmi.

Oya se je zamislila. Ne, ne počuti se z vsemi ljudmi tako, kot z dedkom. Le od kod njen dedek Šango vidi slike vsega tega upanja v pravico, ki bi naj veljala za vse? Svet je na izgled vse prej kot prijazen. Hvaležna za te trenutke, je v tišini premišljevala o izrečenih besedah. Ni ga več motila z novim vprašanjem, ki se ji je porodilo. To bo prihranila za prihodnjič, a vendar ji ni dalo miru: ‘Od kod te strele na nebu, le kaj sporočajo?

Foto: Mario Ritoša

Tekst: Natalija Resnik, Jayeola

Navdih: Duhovno izročilo zakladnice starodavnih afriških modrosti

Pot do izvora