O morju, o jemandža

Ko naletimo ne izraz, ki ga ne poznamo, ni nujno, da se za tem skriva nekaj ‘čudnega’. Morda le ne razumemo pomena izrazu, saj je napisan v Jorubskem jeziku, ki ga v Afriki govori 25 milijonov ljudi. A energija morja ima enak učinek na ljudi širom sveta. Jemandža je afriško-brazilska boginja morja. Vsakega 31. decembra Brazilci častijo Jemandža tako, da v morje spuščajo bele cvetove in miniaturne čolničke s svojimi željami za prihajajoče leto. Trume ljudi, ki se vijejo vzdolž celotne obale proti morju, dosti presegajo številke, ki jih beležijo na znamenitem karnevalu v Rio de Janeiru.

Vabilo objavljeno v reviji ORIŠA:
Jemandža je boginja morja, boginja rek. Je energija vode in zato povezana z energijo Ijami, ki je mati univerzuma in jo lahko razumemo kot esenco vse žive narave. Vode, ki jo pijemo, zraka, ki ga dihamo, zemlje, po kateri hodimo in nam posredno daje hrano. Je simbol zrelosti, odraslosti, umirjenosti, zadovoljstva, je voda, je sreča. To so stvari, ki so bolj abstraktne. Je boginja mojega uma. Vprašanje je, ali želimo odkriti svoj um s pomočjo Jemandža, ali smo sposobni delati s konceptom neke zaobljube? Jemandža je tudi boginja sladkega življenja. Koncept sladkega življenja pa lahko dosežemo takrat, ko razumemo svoj um. Njena lepota ni v estetskem videzu, je v zadovoljstvu. Častimo jo in manipuliramo njeno energijo zato, da bomo imeli v življenju možnost biti zadovoljni. Kaj je zadovoljstvo? Osnovni koncept se odraža v dejstvu, da moram jaz sprejemati samega sebe. Zato je Jemandža način, da v svoje življenje vnesemo pomen.

Predavanje bo vodila Svečenica afriške modrosti Ifa Natalija Resnik Gavez – Jayeola, v sredo 24. 2. 2016 ob 17.30 uri v trgovini Kalček na Celovški cesti 268 v Ljubljani. Dobrodošli!

Naše vizije in sanje so orodje, s katerim izgrajujemo svoja življenja. Ob zaključku predavanja o Jemandža smo en svoj cilj zapisali in tako v orehovih ‘ladjicah’ plujejo proti uresničitvi. A…ne pozabimo. Za uresničitev sanj je potrebno preit v akcijo, v delovaje,… za naš cilj se moramo potruditi. Tina, hvala za povabilo, bilo mi je v zadovoljstvo. In hvala vsem, ki ste si vzeli čas zase in mi prisluhnili.