LEPOPISJE – KALIGRAFIJA

Brezmejna ustvarjalnost ob meditaciji v gibanju!

Poletna kaligrafija na Griču

Ob učenju veščin pisanja in ob vajah lepopisja oz. kaligrafije razvijamo koncentracijo in sposobnost za vizualizacijo. Ob potezah peresa v določeni smeri se tečajniki učijo prepoznati detajle posameznih črk in tako razvijajo sposobnost pozornosti. Ta veščina ročnega izražanja je posebej primerna za otroke, pa tudi odrasle, ki v svetu polnem digitalne tehnike nimajo možnosti izvajati ročnih spretnosti in tako skozi zabavo razvijati sposobnost osredotočanja misli in predvsem potrpežljivosti.

Prav zaradi teh lastnosti se kaligrafija prav tako uporablja v terapevtske namene kot neke vrste meditacija. Zaradi tehničnega izziva, ki ga kaligrafija predstavlja, strokovnjaki trdijo, da se ob učenju kaligrafije razvija človekov temperament in umirjenost. Izboljša se sposobnost opazovanja, subtilnosti, kreativnosti in samostojnosti. Ob enem pa je pridobljena veščina dobrodošla in nepogrešljiva pri oblikovanju prazničnih voščilnic, vabil, pohval in priznanj, na katere so lahko tečajniki še posebej ponosni.

Vabim vas, da si ogledate širok izbor mojih kaligrafskih izdelkov na spletni strani kaligrafija.eu

Učenje kaligrafije iz topline vašega doma - spletni tečaj kaligrafije

Osnovni stili pisav

.

.

Karolina se je razvila iz polunciale. Velike črke – majuskule so bolj jasne in pravilne, male črke – minuskule pa bolj oglate in ožje, kot pri unciali.

.

Je ena najstarejših pisav, a kljub temu presenetljivo sodobna in vsestransko uporabna zaradi svoje čitljivosti, saj v svojem bistvu predstavlja s peresom zapisane manuskule.
Višina pisave : 4 širine peresa in serifi 1 višine peresa zelo kratki
Pero je nagnjeno pod kotom 15° do 30°, pisava je pokončna.

.

.

Gotica Bastarda je najbolj uporabna za protokolarne listine in priznanja. Posebej čudovite so raznolike krasitve inicialk.
Višina pisave: 4-5 višin peresa
Pero je nagnjeno pod kotom 45 stopinji, pisava je pokončna.

 

Je nadvse prilagodljiva in vsestransko uporabna. primerna je za pisanje imen na vabilih in potrdilih, za poezijo in uradne spise. Damo ji lahko zelo osebno noto s tako imenovanim okrasnim stilom.
Višina pisave v minuskuli : 5 širine peresa in serifi 4 višine peresa
Pero je nagnjeno pod kotom 45°, pisava je nagnjene pod kotom 5°

 

Copperplate, elegantna pisava iz 17. do 18. stoletja, ki so jo razvili v Angliji. Nam bolj znana kot pisava naših babic, primerna za pisanje receptov ali pa ljubezenskih pisem. Pisava je močno nagnjena pod kotom 35/55 stopinj. Piše pa se s peresi, katerih konica je dolga in po sredini preklana. Če so do sedaj opisani stili pisav ples, je stil Copperplate balet.

Opis posameznih programov

16. urni tečaji kaligrafije

  • SO PRIMERNI ZA: popolne začetnike vseh starosti. Tudi za tiste, ki za sebe pravite, da niste umetniško nadarjeni ali da nimate ravno lepega rokopisa
  • NA TEČAJU PRIDOBITE: predstavitev osnovnih stilov pisav skozi izdelke
  • seznanjanje s peresi in tušem, pravilna drža in namakanje
  • naklon peresa, razmerje, višina črke, osnovni gradniki črk: črte, krivulje
  • spoznavanje abecede (minuskule in majuskule) izbranega stila pisave, ki se mu v teku druženja posvetimo črko po črko

4 urne tematske delavnice

SO PRIMERNI ZA tiste, ki se vedno znova vračate po nova kaligrafska znanja. Torej ste se odločili za nabor več stilov pisav, ki vam nudijo celotno paleto ustvarjalnih užitkov.

DELAVNICA IZDELOVANJA PRAZNIČNIH  VOŠČILNIC

Skupaj se bomo naučili tehnike oblikovanja in okrasitve novoletnih voščilnic, s pomočjo že osvojenega lepopisnega znanja. Uporabljali bomo raznobarvne papirje, barvne tuše in bleščice. S SEBOJ PRINESITE:  Kaligrafska peresa, (2, ½ za barvni in posebej za beli –srebrni-zlati tuš, tuše, svinčnik, radirko in papir za skiciranje in ne pozabite, z dobro voljo nam vse bolje uspe.

DELAVNICA KOMPOZICIJE

Skupaj bomo preučili par klasičnih postavitev na ležeče ali stoječe postavljeni podlagi. Se učili iz primerov kaligrafskih izdelkov mojih in vaših. Predvsem pa bomo iskali odgovore na vprašanja, ki se bodo Vam porajala, tekom ustvarjanja doma. S SEBOJ PRINESITE: Kaligrafska peresa, (½, 1, 2, 3, 4 in ve?je, odvisno od izziva ki ste si ga zastavili),  barvne tuše, svinčnik, radirko, večji geotrikotnik in papir za skiciranje.

DELAVNICA IZDELAVE INICIALK

TEME: Moja inicialka, Veselje, Žalost, Moje najljubše delo- moj hobi. S SEBOJ PRINESITE:  Peresa ( ½, 1, 1 ½, 2, 2 ½, 3, 4, 5), tuše (več barv), flumastre, lesene barvice, akvarelne barve, čopiče, šeleshamer (bele barve, A4) . Vse, kar  vam bo manjkalo, si boste lahko izposodili na delavnici.

Tehniški in kulturni dnevi v osnovnih šolah

Ali ste vedeli, da je Jorge Lorenzo, 6 kratni  svetovni prvak v razredu motoGP  razkril skrivnost v pripravah, ki ga uvrščajo na vrh svetovnega pokala. Po priporočilu psihologov že 6 let vsak dan vadi vaje iz kaligrafije, za več zbranosti in samozavesti. Sama dodajam dve lastnosti: potrpežljivost in koncentracijo. Če ocenjujete, da so to lastnosti, ki primanjkujejo vsakomur v današnji družbi, vas vabim, da skupaj vpeljemo naše otroke v svet kreativne meditacije.

Potek dela: V prvem delu z učenci izvedem kratek pregled pisave skoti zgodovino, predstavim pisno orodje, podlago in izdelke, ki so rezultat vztrajnosti in ustvarjalnosti.

Učenci se seznanijo s pisanjem s kaligrafskim dvo debelinskim peresom in tušem (na višjih stopnjah). Pri tem se naučijo oblikovati in risati okraske, ki so osnova za izpis črk.

Za drugi del, ki je ciljno usmerjen imam pripravljene različne predloge:

Predlogi po starosti:

4.r.  Dvo debelinsko pisanje s prilagojenimi dvojnimi svinčniki in barvicami. Risanje form. Prijem povzet po antropozofskem načinu osredinjenja pozornosti.

5.r., 6.r. in 7. Izpis imena (priprava, kompozicija, čistopis, likovna oprema)

7.r. in 8. r. Izdelava grafitov

Priporočljiva je učilnica z zeleno tablo.

 

Coaching za podjetja

Trening uma in meditacija v gibanju za Manegerje. Kontaktirajte me. Program prilagojen potrebi podjetja izdelam po povpraševanju. Na sliki referenčen in 100% odličen prostor, za izvajanje coachingov: vzhodni stolp ptujskega gradu, z odličnim razgledom na najstarejše slovensko mesto.

Individualne ure kaligrafije

Individualni pristop traja manj časa,  saj poteka intenzivno, zahteva pa več samo angažiranosti. Prednost individualnih ur na Griču je, da si sami odmerjate termine in ustvarjate v energetsko podprtem objemu narave. Prav tako vam omogoča vpogled v ustvarjalkin atele in širok nabor izdelkov, ki nastajajo skozi leta.

Individualna ura traja 45 min in znaša 25€ na osebo oz. 20€, če sta dva vzporedna enakovredna slušatelja. Smiselno je vzeti 2 uri skupaj.

Prijave na: nrg@ustvarjalnost.si