Kaligrafija za osnovnošolce

Kaligrafija za osnovnošolce je projekt, ki je del širše vizije. Tudi Jorge Lorenzo, 5 kratni svetovni prvak v razredu motoGP po priporočilu psihologov že 6 let vsak dan vadi vaje iz kaligrafije, za več zbranosti in samozavesti.

Se kdaj vprašate v kakšnem času živimo? Ali je čas podporen, za razvoj vrednot in potencialov naših otrok? Ali smo mi, kot starši in njihovi učitelji, uspešni pri prepoznavanju in razvijanju vsaj nekaterih, od svojih močnih plati, da bi jim bili s svojimi dejanji dober zgled? Dejstvo je, da se danes vse preveč časa porablja za odkrivanje vedenjskih in zdravstvenih vzorcev, ki kažejo predvsem šibkosti naših otrok. In, čemur posvečamo pozornost, raste!

Od nekod moramo starši in učitelji črpati moč in znanje, ko otroci v nas iščejo varnost in skozi naše odgovore gradijo svoj svet vrednot? Zdi se, kod da se vse preveč ljudi iz generacije v generacijo bolj prepušča toku kolektivne otopelosti, da ne rečem omejenosti? Ali ni prav razvoj zdrave individualnosti temelj čustvene stabilnosti posameznika? Vrednote, kot so: samozavest, samospoštovanje in notranja moč, ponos, notranja umirjenost, stabilnost, zaupanje vase. Ali niso to kvalitete, ki bi jih bilo smiselno razvijati, da bi kot močni posamezniki, mi in naši otroci, lažje preživeli pritiske vsakdana?

.

Ali menite, da čas še vedno ni zrel za ključna vprašanja, kot so: Kdo sem jaz? Katere so moje močne plati? Katere so moje šibkosti, ki jih, prenašam na otroke , če jih sam ne kultiviram?

Sedaj se verjetno sprašujete, kaj ima globalno stanje duha opraviti z idejo poimenovano Kaligrafija za osnovnošolce?

Po 14 letih ukvarjanja s kaligrafijo, sem razvila prepričanje, da mi je ravno redno ukvarjanje z vajami iz kaligrafije prineslo notranjo umirjenost in ogromno potrpežljivosti. Z redno vajo sem svoj, sicer vihrav um uspela tako umiriti, da danes slišim glasove svojega bistva. Uspela sem se umiriti do točke, da uživam v družbi in komunikaciji s seboj. In od tu je le korak do tega, da najdeš ključne odgovore znotraj sebe. Ali si ne bi tega želeli tudi zase in za svoje otroke? Torej, če naši otroci začno dovolj zgodaj z vajami koncentracije in pozornosti, se bodo razvili v zdrave, odgovorne, samozavestne in močne posameznike.

V okrilju Sveta ustvarjalnosti  izveden projekt ONLINE ŠOLA LEPOPISJA, ki je nastal kot rezultat odličnega odziva in izkazanega interesa petošolcev po tehniških dnevih izvedenih na OŠ Zreče v minulem šolskem letu.

Do podobnih zaključkov so prišli tudi v raziskavah.

Ali ste vedeli, da je Jorge Lorenzo, 5 kratni svetovni prvak v razredu motoGP  razkril skrivnost o pripravah, ki ga uvrščajo na sam vrh svetovnega pokala. Po priporočilu psihologov že 6 let vsak dan vadi vaje iz kaligrafije, za več zbranosti in samozavesti.

In ta povezava, Lorenzovih psihologov, kaligrafije s koncentracijo in samozavestjo še kako drži. Lorenzo je epski boj za naslov prvaka zdržal tudi zaradi treninga možganov. Med vajami kaligrafije gre za stimulacijo določenih živčnih celic, da bi se čas sprejemanja in prenašanja informacij skrajšal. To lahko pripomore k bolj učinkovitemu sprejemanju odločitev in natančnosti. Pet kratni svetovni prvak vadi kaligrafijo 6 krat na teden in po navodilih zdravnikov ne sme izpustiti nobenega preizkusa.

Sama kaligrafijo rada poimenujem meditacija v gibanju. Uporabljam jo tudi za koncentracijo, za usmerjanje misli v le eno smer, za pozornost pri opazovanju detajlov in krepitev vizualizacije. In seveda je kaligrafija, na prvem mestu, orodje neskončnih kreativnih možnosti.

Če torej ocenjujete, da so naštete lastnosti na listi tistih, ki primanjkujejo v današnji družbi, vas vabim, da skupaj vpeljemo naše otroke v ta čudovit svet kreativnih možnosti.

Več o: Tehnični in kulturni dnevi v osnovnih šolah najdete na http://ustvarjalnost.si/kaligrafija/