Izjemen odziv Ptujčanov

Galerija Sv. Jurij, 10. oktober 2002 ob 18.00 uri

Kako lepo se je ozreti za svojimi začetki. Lotim se oblikovanja vabila na otvoritev galerije v Mestnem stolpu. Vse kaligrafsko izpišem, natisnem na ročno izdelan papir papirnice Vevče.

Veselim se pohvale oblikovalca Oskarja Kogoja, da bolj prikupnega vabila na otvoritev še ni prejel.

Morda so nekateri izjemen obisk pripisovali predvolilnemu času, saj med obiskovalci najdemo oba, aktualnega in potencialnega župana.

 

 

 

 

 

Številni so prišli pogledat grafike vedut Ptuja Dušana Fišerja in male plastike,  žal pokojnega Davida Gašpariča.

Sama verjamem, da so nekateri prišli, ker so se enostavno želeli veseliti z menoj.

Nikola Tesla je pisal tudi o TRAJNOSTNOSTI:

 Razvoj, usmerjen le v reševanje materialnih problemov, žene družbo v nestabilnost. Šele s hkratnim reševanjem moralnih in duhovnih vprašanj lahko dosežemo pogoje za njen trajnostni razvoj. Opozarjal je, da s pomočjo tehnologije živimo bolj udobno in varno, da je družba vse bolj organizirana – vendar na račun resničnega napredka v omiki in kulturi.

Zatorej, pokukajmo še v zakulisje

Od maja 2002, ko sem prejela pol kilograma težak ključ, pa do oktobra, se je pri meni zvrstila velika armada onih, ki so se potrudili po strmih stopnicah v prvo nadstropje galerije le za to, da mi povedo, da mi ne bo uspelo. Tako, iz oči v oči, brezplačni nasveti. Da jaz nisem  galeristka. Da se k stvari tako lahkomiselno ne pristopa. Da na Ptuju tako, slej ko prej, vse » crkne«.

 

Dovolj časa, dovolj dosledno so ponavljali, da sem podlegla teži izrečenih besed.  Ko odraščaš na repu slovenske, 7 članske družine, se ravno ne moreš ponašat s pretirano samozavestjo.

Danes vem, da jih ne bi smela poslušati! Danes idej ne zaupam nikomur. Ne govorim o projektu, dokler ni realiziran. Za nasvet vprašam le modrejše od sebe. Na koncu se odločim sama. Ne govorim, razen, če lahko izboljšam tišino, zato ne delujem v raznih skupinah. Preveč mnenj, preveč resnic. Za moj okus preveč pomoči, torej želje po-moči.  Posamezne vojščake še vedno srečujem na Ptuju, nekateri so uspešni posamezniki, drugi ve? niso del mojega življenja.

Odpuščanje je edina logi?na opcija. In pa hvaležnost. Vsakemu posebej sem hvaležna za ovire, za izzive, ki so jih in jih tudi vselej bodo postavljali na pot. Danes na ovire gledam kot na svoje gonilo napredka. Izzivi so razlog, da sem iskala nove možnosti izražanja sebe, nove načine razmišljanja, ljudi in kraje z drugačno energijo…

  • »Moj projekt so zavrli naravni zakoni. Svet nanj še ni bil pripravljen. Bil je preveč pred svojim časom. Vendar pa bodo ti isti zakoni na koncu prevladali in iz njega naredili popoln uspeh,« je še zapisal v avtobiografiji Moji izumi Nikola Tesla.

 

Naravni zakoni ali boljše človeške lastnosti, kot so ljubosumje in zavist, strah, lastna majhnost in lastna praznost pa ravno niso vrline, ki bi vodile v napredno, v uspešno, v srečno družbo.

Posebno mesto v mojem življenju pa ohranjam za peščico ljudi, ki je takrat verjela vame. Daniela, Olga, Bojči, Zdravc, Mihi, Čača in Zvone so mi dobesedno rešili življenje. Njim gre zahvala za številne nove priložnosti, ki sem jih in jih še bom uresničila.  Njim gre zahvala, da sem ohranila najpomembnejše: svoje življenje.

FOTOGRAFIJA: Stojan Kerbler

Povezava na prispevek o Nikoli Tesla: https://marijanzlobec.wordpress.com/2016/04/11/je-nikola-tesla-umrl-kot-devicnik/