Dragi člani Sveta ustvarjalnosti in vsi ki to želite postati!

V letu 2021 pripravljam za vse člane privlačna mesečna srečanja. V ceno letne članarine je všteto vseh 10 srečanj, ki jih izbirate med

*kaligrafskimi ustvarjalnimi delavnicami in/ali

*srečanji z energijami narave.

Srečanja pričnemo z januarjem preko Zoom aplikacije, čim bo možno, pa tudi v živo na Griču in še kje po Sloveniji. Vabim vas, da do 21.1. 2021 obnovite ali na novo pričnete članstvo in si s tem zagotovite redno druženje, obilo kreativnega ustvarjanja in novega učenja. Če se kot člani želite udeležiti več kot desetih srečanj pa prosim, da na račun KUD Čar Griča, nakažete prostovoljno donacijo, če vam to ne predstavlja težave. Letna članarina pa, tako kot lani znaša 25 eur.


PROGRAM KALIGRAFSKIH USTVARJALNIH DELAVNIC V 2021

Vsak tretji četrtek v mesecu, bomo osvežili svoje osvojeno kaligrafsko znanje, se naučili česa novega in znanje uporabili v izdelku.

21. 1.  (1. del) Predstavitev 5 različnih stilov pisav na primeru izpisa povabila, naslova in sedežnega reda na npr. poročnem vabilu oz. prazničnem voščilu.  Izpisali bomo par črk v različnih stilih in navedli osnovne značilnosti pisave. Primerno za začetnike in one s kaligrafskim predznanjem. 

18. 2. (2. del) Predstavitev 5 različnih stilov pisav na primeru izpisa povabila, naslova in sedežnega reda na npr. poročnem vabilu oz. prazničnem voščilu.  Izpisali bomo par črk v različnih stilih in navedli osnovne značilnosti pisave. Primerno za začetnike in one s kaligrafskim predznanjem. 

18. 3. Delavnica krašenja inicial. Lotili se bomo krašenja Uncialnih in Gotičnih inicial ter črk s serifi, ki gledajo nad ali pod osnovno črto.

 15.4. Vinjete, okraski, ki se uporabljajo za obrobo teksta, krasitev imena, razdelek med kiticami.

20.5. Kompozicijo in osnovne zakonitosti zlatega reza bomo spoznali ob skiciranju in analizi listine, priznanje večjega formata A3

17.6. (1. del)  Moderna kaligrafija, igrivi in sproščeni stili pisave, kombinacija Italike in Copperpata

23.9. (2. del) Moderna kaligrafija, igrivi in sproščeni stili pisave, kombinacija Italike in Copperpata

21.10. (1. del) Izdelava prazničnih voščilnic

18.11. (2. del) Izdelava prazničnih voščilnic

16.12. Obešanke na prazničnih darilih, sedežni red prazničnega pogrinjka


PROGRAM SREČANJ Z ENERGIJAMI NARAVE V 2021

Vsak zadnji četrtek v mesecu bomo spregovorili o eni energiji narave, ki je vitalnega pomena za naše, ne le preživetje, ampak uspešno in srečno življenje. S tem se boste uvedli v znanja, ki vam bodo služila, da boste njihove kvalitete sami razvijali in nagovarjali zase in svoje najdražje.

28.1. 2021          EŠU

Energija reda, organizacije, discipline, potrpežljivosti, prenašalec sporočil med Orišami in med Orišami in človekom. Ešu je najbolj potreben našemu življenju, a ga redki zares častijo. Zakaj – vsi govorimo o teh vrlinah, a le redki se lahko pohvalijo z njimi. Vsi smo premalo organizirani, disciplinirani, naše življenje je pogosteje kaos kot red, potrpežljivost enačimo s potrpljenjem in to smatramo kot lastnost slabičev…

25.2.2021           IFA – ORUNMILA

Energija usode, modrosti in skrivnosti človeškega življenja. Častimo ga z namenom popraviti svojo usodo, zmanjšati neprijetne, neželene dogodke na minimum, povečati svoje potenciale, dobiti priložnosti v svoje življenje.

25.3.2021           OBATALA

Energija kreativnosti, miru, harmonije, čistosti v našem umu.  Častimo ga zato, da bi vse te kvalitete vnesel v naše življenje. Ko imamo kreativnost, potem vemo kako kreirati rešitve svojih težav. Če imamo čisto energijo, imamo mir v življenju.
 

22.4.2021           OGUN

Energija vojne, ko rečemo vojna je to predvsem turbulentni način življenja, ki ga imamo. On je tudi bog civilizacije, motivacije, ki nam kaže pravo pot za človeška bitja, da smo se za to, kar želimo v življenju doseči, zavzemati, boriti, delati na pravi način. On je bog renovacije in darežljivosti.

27.5.2021           ŠANGO in OJA

Energija pravice, socialne odgovornosti, bliska. Častimo ga, da pritegnemo občutek pravice in socialne odgovornosti. Če ima nekdo probleme na sodišču, lahko naredimo daritev za Šangoja, da vnesemo mir v takšen primer. Šangoja častimo zato, da nas naredi zmagovalce v življenju, še posebno kadar smo pod intenzivnimi napadi sovražnikov, tako vidnih kot in nevidnih. – pod to se smatrajo vse težave, za katere vemo, da jih imamo in jih čutimo, ter tudi tisti, za katere ne vemo, da jih imamo in jih še ne čutimo.

Oja častimo zaradi poguma. Kdor časti Oja mora biti hiter. Hote ali nehote moramo v svojem umu ustvariti hitrost – pridobiti hitrost. Vemo, da če imamo pogum, lahko naredimo karkoli in kadarkoli v življenju. Oja častimo, da pritegnemo vse te energije, da nas blagoslovijo v našem življenju, da usmerjamo naš pogum, našo hitrost v pravo smer, za dosego svojih sanj.

 24.6.2021          JEMANDŽA

Ocean, morje in sladke vode so simbol Jemandža.  Je energija, ki pomiri naše trpljenje. Pravijo, da je ona tista, ki očisti našo bolečino. Odvzame našo žalost, naše trpljenje in nam da občutek zadovoljstva in sreče. Smatra se kot mati mnogih Oriš. Znana je po svoji sposobnosti, da reši ljudi, kadar so bolni, nemirni, kadar jih njihova dobra sreča zapusti. Kadar nas zapusti energija, dobra sreča, če nas zapustijo prijatelji, takrat naredimo daritev za Jemandža.

 30.9.2021          OŠUN

Boginja ljubezni, plodnosti v vseh smislih in multiplikacije (za več vsega – otrok, denarja, uspeha, dobre sreče, upanja, zaščite ….)

Ona čuva našo ljubezen. Častimo jo, da bi imeli srečo v ljubezni, da bi imeli srečo v poslu, da bi bila naša prizadevanja okronana z uspehom. Njen simbol je voda (sladke reke, jezera, potoki, potočki). To je takšne vrste Oriša, da jo časti večina ljudi. Če je ne častimo zaradi ljubezni, jo zaradi napredka, družine, zdravja. Ne glede na to v kakšnih pogojih smo, je energija Ošun lahko odgovor za naše težave.

28.10.2021         EGUNGUN 

Oriša egungun pripada kultu moških prednikov, ki v človeško življenje vnašajo občutek za skupnost in izgradnjo nečesa. So simbol miru in harmonije. Pomagajo ljudem, da razumejo svoje smeri v življenju, borijo se za interese ljudi in ljudem pomagajo, da se rešijo svojih sovražnikov. Sovražnik ni vedno oseba, ki nekomu hoče slabo, lahko smo sami sebi največji sovražnik.

Čeprav nekateri predniki za časa življenja niso imeli modrosti, volje, znanja in priložnosti, da bi lepo skrbeli za svoje potomce, vse te lastnosti pridobijo, ko preidejo v svet prednikov.

25.11.2021         EGBE

Spiritualna bratovščina – nevtralna energija. Egbe in Iya – mi sta množinski energiji. Iya – mi so matere univerzuma. Kadar invociramo te energije vedno invociramo multiple energije.

Egbe se smatra kot naš veliki rešitelj. Simbol našega prijateljstva z našimi spiritualnimi prijatelji. To je energija, ki nas lahko osvobodi bolezni. Čaščenje Egbeja pomeni prekinitev pakta z našim trpljenjem. Reši nas oz. ohrani nas v tem univerzumu. Ne glede na izvor našega problema, ne glede na tip našega trpljenja, nam bodo Egbe – naši spiritualni prijatelji in bratje iz vsporednega nevidnega sveta pomagali, nam dali zdravje, nas naredili močne, da nam bo življenje vredno, pomembno, da se bomo osvobodili destruktivnih idej in občutkov.Če opazimo, da nekdo izgublja čas in njegovo življenje ne gre v dobro smer, da ima eno trpljenje za drugim, da nima usmeritve v življenju, pokličemo Egbe rešitelja.

 23.12.2021        ADŽE (izg. ađe)

Aje je boginja napredka, dobre sreče in denarja. Če ne delamo, ne moremo imeti denarja. Aje ne naredi denarja. Naredi pa priložnost zaslužiti ali pa priložnost pritegniti denar. To je ženska energija. Častimo jo, da multipliciramo naš napredek, da pritegnemo dobro srečo v naše življenje in da pritegnemo energijo naše dobre sreče, napredka, denarja v svoje življenje in da vse to tudi obdržimo v svojem življenju.

Več o mojih izkušnjah z Orišami si lahko preberete na tej povezavi http://ustvarjalnost.si/energije-narave/


Novi člani izpolnjeno in podpisano pristopno izjavo pošljete na naslov: KUD Čar Griča, Kicar 25a, 2250 Ptuj ali skenirano na meil: nrg@ustvarjalnost.si

Letno članarino za 2021 v višini 25€ pa nakažete na račun KUD Čar Griča, D.Š.47349395 , odprt pri Delavski hranilnici:

IBAN: SI56 6100 0000 4749 176

Referenca SI 00 / 2021

SWIFT (BIC koda): HDELSI22

predsednik društva: Natalija RESNIK, dipl. inž.